Όταν τον προηγούμενο μήνα έφτασε στο ραντάρ μας η είδηση για τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Facebook και Αυστραλιανής κυβέρνησης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν. Ένα σχέδιο νόμου που είχε στόχο να υποχρεώσει τη δημοφιλή πλατφόρμα να αμείβει τα μέσα ενημέρωσης για την αναπαραγωγή των περιεχομένων τους είχε σαν αντίδραση ένα πρωτοφανές μποϊκοτάζ: κάθε είδηση που προερχόταν από την Αυστραλία εξαφανίστηκε από το Facebook και το περιεχόμενο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης δεν ήταν ορατό στους χρήστες της πλατφόρμας από κανένα σημείο του πλανήτη.
Εκείνη η σύγκρουση λύθηκε με συμβιβασμό, υπενθύμισε ωστόσο σε όλον τον πλανήτη ότι το Facebook δεν είναι απλά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης· είναι στην πραγματικότητα βασικός πυλώνας διαμόρφωσης της ατζέντας σε παγκόσμια κλίμακα.
Και ο ρόλος του διαμορφωτή της ατζέντας δεν είναι τυπικός και «αθώος», αλλά απολύτως κομβικός, καθοριστικός και ουσιαστικά πολιτικός.
Έτσι, όταν διαβάζουμε ότι το Facebook επέβαλε στην Έλενα Ακρίτα απαγόρευση δημοσιεύσεων και σχολιασμού για 30 μέρες, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την είδηση με έκπληξη.
Οφείλουμε απλώς να σημειώσουμε ότι, επειδή ακριβώς η έμπειρη δημοσιογράφος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε χρήστης, αλλά ένας διαμορφωτής γνώμης με σαφή τοποθέτηση στο δημόσιο διάλογο, η κίνηση του Facebook δεν μπορεί παρά να διαβαστεί ως πολιτική.
Σίγουρα, δεν είναι το πρώτο απαγορευτικό σε account στη χώρα μας, είναι όμως για το ευρύ κοινό η επίσημη πρώτη του Facebook ως παράγοντα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Image by Gerd Altmann from Pixabay