Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκαν δύο ειδήσεις που παρουσιάζουν πρωτοβουλίες γύρω από το ίδιο θέμα, προσεγγίζοντάς το ωστόσο από θέσεις διαφορετικές όσο… η μέρα με τη νύχτα!
Από τη μία το Instagram ανακοίνωσε ότι με στόχο την καλύτερη προστασία των νεαρών χρηστών θα ζητά στο εξής από τους χρήστες να δηλώνουν την ημερομηνία γέννησής τους ακόμα και αναδρομικά.
Από την άλλη η Κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε διά νόμου τον περιορισμό του online gaming για τα παιδιά στις 3 ώρες maximum την εβδομάδα από Παρασκευή ως Κυριακή.
Προφανώς τη δική μας οπτική δεν την ενδιαφέρει η πολιτική διάσταση του θέματος. Δεν έχει σημασία δηλαδή αν θεωρούμε σωστότερη την προσέγγιση μιας πολυεθνικής εταιρείας του Big-Tech ή της πανίσχυρης αυταρχικής κυβέρνησης του Πεκίνο.
Ίσα-ίσα το γεγονός ότι δύο τόσο διαφορετικά φιλοσοφικά συστήματα εντοπίζουν το ίδιο πρόβλημα αναδεικνύει και τη βαρύτητά του. Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρεί να «δημιουργήσει μια ασφαλέστερη, πιο ιδιωτική εμπειρία για τους νεαρούς χρήστες», ενώ ο γίγαντας της Ανατολής θεωρεί ρητά το online gaming «πνευματικό όπιο».
Σε όσα και να διαφωνούν οι δύο πλευρές μοιάζει να συμφωνούν στην επείγουσα ανάγκη ρύθμισης της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά.
Το πως ερμηνεύει ο καθένας αυτήν την ανάγκη είναι ασφαλώς… matter of perception.