Αν το πρόσφατο σημείωμά μας φάνηκε σε κάποιον αρκετά… μακρινό για να αγγίξει την πρακτική και τη λειτουργία των social media στη χώρα μας, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.
Μπορεί να μην είχαμε εξελίξεις στο νομικό πλαίσιο περί σχολίων κάτω από αναρτήσεις, ωστόσο, σήμερα κιόλας προέκυψε ένα γεγονός που σίγουρα αναζωπυρώνει το debate γύρω από τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και σαν αποτέλεσμα σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΕ οι σελίδες αυτές «προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος».
Το τυπικό σκέλος της υπόθεσης προφανώς θα απασχολήσει τα δικαστήρια και τα ΜΜΕ προσεχώς, ωστόσο στην ουσία το διακύβευμα είναι προφανώς ένα: που τελειώνει η ελευθερία έκφρασης στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου και πόσο διευρύνονται τα όρια της προστασίας εννοιών όπως η δημόσια υγεία η ασφάλεια ή το κράτος;
Από ό,τι φαίνεται, η απάντηση που δίνει ο καθένας δεν είναι απλά matter of perception, αλλά ενδέχεται να έχει και σοβαρές νομικές επιπτώσεις.