Η χθεσινή ανακοίνωση του Twitter ότι αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς του από τον Elon Musk έναντι $ 44 δις., βάζει τελεία στην τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων και ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο, αυτό του τι μέλει γενέσθαι με τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα κεφάλαιο το οποίο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.
Στον πυρήνα των επερχόμενων αλλαγών βρίσκεται η θεμελιώδης σύγκρουση ανάμεσα στους οικονομικούς και τους κοινωνικούς στόχους της πλατφόρμας. Ο ίδιος ο Musk έχει σαφώς δηλώσει ότι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να γίνουν περισσότερο ανοικτού κώδικα, να επιτρέπουν δηλαδή στους χρήστες να επιλέγουν τι βλέπουν και τι δεν βλέπουν στην πλατφόρμα, αλλά και πώς αυτό συμβαίνει.
Κάτι τέτοιο θα μείωνε ενδεχόμενα τα διαφημιστικά έσοδα του twitter κάτι που ενδεχομένως να προσέκρουε στη βούληση των μετόχων της μέχρι σήμερα εισηγμένης εταιρείας.
Ίσως γι’ αυτό ο νέος της ιδιοκτήτης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να την αποσύρει από το χρηματιστήριο, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τις διαφημίσεις και να προωθήσει την ελευθερία του λόγου, όπως κι αν ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.
Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για μετατροπή του twitter σε συνδρομητική πλατφόρμα.
Βέβαιο δεν είναι τίποτα ακόμα, εκτός από το γεγονός ότι το άμεσο μέλλον του twitter θα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ ενδιαφέρον.