Η πρόσφατη συζήτηση γύρω από την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) επικεντρώνεται όλο και πιο έντονα γύρω από τον αντίκτυπό της στην απασχόληση. Ενώ η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να επανασχεδιάσει βιομηχανίες και να αυξήσει την παραγωγικότητα, αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για τις θέσεις εργασίας.
Η συζήτηση είναι τόσο παλιά όσο και η βιομηχανική επανάσταση που αντικατέστησε την ανθρώπινη εργασία με τις μηχανές. Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει γεννήσει αντίστοιχους προβληματισμούς.
Σήμερα ωστόσο είναι εμφανές ότι απειλούνται τομείς όχι χειρωνακτικής αλλά διανοητικής και υψηλής ειδίκευσης εργασίας. Στα πλέον δυστοπικά σενάρια, η λογοτεχνία, η παραγωγή κειμένων κάθε είδους, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες, ακόμα και η ιατρική θα παράγονται και θα εκτελούνται από τις μηχανές με πιστότητα και ακρίβεια αντίστοιχη της ανθρώπινης.
Το ερώτημα συνεπώς είναι αν η τεχνολογία θα συνεχίσει να είναι εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου ή ο άνθρωπος θα περιοριστεί για πρώτη φορά στην ιστορία σε ένα δεύτερο ρόλο, αυτόν του υποστηρικτή των μηχανών.
Η απάντηση δεν είναι ούτε προφανής ούτε εύκολη. Σίγουρα ωστόσο, ακόμα, είναι σε ανθρώπινα χέρια ο σχεδιασμός του ρυθμιστικού πλαισίου που θα γύρει την πλάστιγγα προς τη σωστή πλευρά.
Κάποτε το έλεγαν επιστημονική φαντασία. Σήμερα καλούμαστε να φανταστούμε ξανά την επιστήμη και το ρόλο της πριν η φαντασία γίνει και αυτή επιστημονικό παράγωγο.
ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε από άνθρωπο
*Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Business Today